Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 3 octombrie 2016

Campionul Primei Impresii

Suntem atrasi de aparente si judecam "cartea in functie de coperta". Oare s-ar putea sa gasim parteneri mai de nadejde in oameni mai putin siguri pe ei si mai stersi din punct de vedere fizic?




Judecam cartea in functie de coperta. Iar de aici pana la suferintele din iubire nu este un drum atat de lung. Pare greu de inteles de ce unii tineri sufera pentru relatii care s-au dovedit a fi disfunctionale si chiar toxice pentru ei. Iti vor spune cat de rau au fost tratati de partenerul lor si cat de multa nefericire le-a cauzat acesta. Apoi se vor declara neputinciosi in a se detasa de acea relatie.

Si totusi, de ce ai dori sa fii cu cineva care te face sa suferi? Ma simt dator sa iti atrag atentia ca in realitate iti doresti mai multa nefericire - iar acesta chiar este un motiv de ingrijorare. Totusi, nu despre apetenta voastra pentru suferinta vreau sa vorbesc aici. Cauzele ei le puteti gasi undeva in copilarie, in interactiunile cu mediul primar de socializare (familia).

Poate ca si societatea de consum este de vina pentru ca ne determina sa credem ca infatisarea si increderea in sine sunt totul, in timp ce sufletul nu conteaza - in fond nici macar nu s-a dovedit existenta acestuia! Prin urmare, cum sa-ti refuzi o relatie cu un partener care pare ca le stie pe toate, atrage toate privirile si te face sa crezi ca ar putea deveni oricand un lider de secta, in umbra caruia iti va fi bine si frumos pentru totdeauna.

Nu stiti insa ca o astfel de persoana, in ciuda inceputului "de vis", se va dovedi in scurt timp prea buna pentru a fi cu adevarat buna. Poate ca ti-ai gasit o prietena de acest fel si ai scos-o in oras, la un restaurant select, unde ti-a dat impresia ca esti cel mai venerat barbat din lume, pentru ca apoi sa se intalneasca cu "noul ei prieten". Daca va scapa "basma curata" din asta ea se va distra din plin isi va gasi confirmarile de care are nevoie. Dar ce se intampla cu tine?

Probabil ca esti construit in asa fel incat sa atragi profitorii care se tem de munca si responsabilitati pe care considera ca le pot delega si cred ca le poti face "mici servicii", doar fiindca tu simti nevoia si le datorezi asta. Sau poate ca provii dintr-o familie in care comportamentul abuziv era ceva normal si esti obisnuit cu acesta, iar increderea in sine a partenerului tau, te securizeaza in mod iluzoriu.




In fond, relatiile chiar sunt un compromis si depinde numai de tine cat esti dispus sa pierzi pentru a primi compania stralucitoare dar vremelnica a acestei primadone. S-au facut experimente si studii pe seama narcisistilor si reiese din acestea ca ei chiar il au pe "vino-ncoace", ca oamenii sunt dispusi sa le ofere numarul de telefon foarte usor, dar ca sunt preferati mai curand ca parteneri sexuali decat ca prieteni. De altfel ei nici macar nu inteleg ideea de prietenie!

Iata deci ca intuitia noastra nu ne inseala intotdeauna! Ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca un narcisist nu pare si nici nu va fi vreodata un prieten pe care sa te poti baza - el nu intelege cooperarea, egalitatea si respectul sau solidaritatea. In acelasi timp, ar trebui sa ne intrebam daca o relatie de lunga durata nu cumva implica si destul de multa prietenie si capacitatea de a coopera armonios, ceea ce narcisistii nu au si nu vor avea niciodata.

In tabelul urmator am sa va impartasesc cateva situatii prin intermediul carora sa reusiti sa faceti distinctia intre un partener in care merita sa investiti din punct de vedere emotional (si nu doar atat) si unul care se afla cu voi pe termen scurt pentru a se distra sau pentru ca doreste sa profite de anumite laturi ale personalitatii voastre, pentru ca in finalul articolului sa va provoc sa va intrebati daca nu cumva v-ar fi de folos putin narcisism.

>> Continuarea in Psihopedia PRO









(1) Imaginea Queen, de Guillermo Insfran, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

PSY BLOG, (acc. Oct 02, 2016), Are Narcissists as Sexy as They Think?, website: Psy Blog

Psychology Today, (acc. Oct. 03, 2016), 7 Things only Narcissists Do, website: Psychology Today

Psychology Today, (acc. Oct. 03, 2016), Why Are Narcissists so Darn Sexy, website: Psychology Today

Psychology Today, (acc. Oct. 03, 2016), Why We Fall for Narcissists, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu